aanmelden zwangerschap
e-consult

ECHO

ZWANGERSCHAPSECHO’S

Echo’s in de zwangerschap

In onze praktijk kun je terecht voor verschillende medische zwangerschapsecho’s zoals een termijnecho, 20 weken echo, groei echo of liggingsecho. Daarnaast is het mogelijk een pretecho te laten maken zoals een geslachtsbepalingsecho rond 16 weken.

Door middel van echoscopie is het mogelijk om naar je kindje te kijken. Een echo maken kan in de zwangerschap verschillende redenen hebben.

In het begin van de zwangerschap wordt een echo gemaakt bij vaginaal bloedverlies of bij onverklaarbare buikpijn of om te zien of er sprake kan zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of meerlingzwangerschap.

Vroeg in de zwangerschap wordt meestal een vaginale echo gemaakt, dit om duidelijker naar de inwendige organen te kunnen kijken. Een vaginale echo vereist een lege blaas.

Termijnecho

De termijnecho wordt gemaakt tussen de 10 en 13 weken. De bedoeling is om het kindje te meten en zo de uitgerekende datum vast te stellen. Tevens wordt er al gekeken naar een aantal ontwikkelingskenmerken zoals o.a. bewegingen, aanwezigheid van beide armen/handen en benen/voeten, maagvulling, blaasvulling, hoeveelheid vruchtwater enz.

Groei echo

Als de verloskundige tijdens het spreekuur vermoedt dat je kindje niet goed groeit, of net te snel groeit zal ze een groei echo aanvragen.

Als je in het verleden een kindje hebt gekregen dat te licht of te zwaar was kan het ook zijn dat je in aanmerking komt voor de groei echo of dat je verwezen wordt naar een gynaecoloog. Nadere uitleg krijg je hierover tijdens het spreekuur van de verloskundige.

Tijdens de groei echo worden er verschillende metingen gedaan om te bepalen of je kind (nog) de juiste groei-curve volgt qua gewicht. Er wordt ook gekeken naar de bewegingen van het kindje en de hoeveelheid vruchtwater wordt gemeten.

Een groei echo kunnen we je alleen aanbieden op indicatie, dit is een afspraak met de verzekeraars.

Liggingsecho

De liggingsecho wordt rond 35-36 weken verricht. Er wordt gekeken hoe de ligging van het kindje is en of er naar aanleiding hiervan een ander beleid gevoerd moet worden (bijvoorbeeld bij een stuitligging of dwarsligging). Tevens wordt de groei en hoeveelheid vruchtwater beoordeeld.

Praktisch

We willen je er op wijzen dat kleine kinderen beter niet meekomen naar een echo. Kleine kinderen kunnen niet lang stil zitten in een donkere ruimte. Je aandacht gaat dan naar de kinderen terwijl je de uitleg en concentratie mist. Soms kan er ook slecht nieuws zijn en dat is vaak al moeilijk genoeg zonder de aanwezigheid van kinderen.

Als er kosten aan een echo verbonden zijn willen we je er op wijzen dat het niet mogelijk is te pinnen, betaling is enkel contant mogelijk.

Heb je een vraag, wil je je zwangerschap aanmelden of heb je interesse in een e-consult?

Neem gerust contact met ons op: 045-5251291
of klik op een button:

AANMELDEN ZWANGERSCHAP
E-CONSULT