aanmelden zwangerschap
e-consult

BEVALLING

VERLOOP

Het verloop van een bevalling
  • Latentefase: Ook wel de begin- of aanloopfase van de bevalling genoemd. Weeën komen onregelmatig en zijn wisselend van kracht. Je kan de weeën vaak nog goed opvangen. De latentefase zorgt ervoor dat de baarmoedermond soepel (verweekt) wordt en verdwijnt (verstrijkt). Deze periode duurt ongeveer tot 4 cm ontsluiting. Gemiddeld krijg je hier 1 cm per 2 uur lang weeën.
  • Actievefase: De latentefase gaat over in de actievefase. Een duidelijk verschil is dat weeën regelmatiger komen en steeds krachtiger worden. Tijdens deze fase is het goed om verschillende houdingen te proberen waarin je de weeën goed kan opvangen. Een warm bad of douche kan verlichtend werken! De actievefase loopt tot aan de 10 cm ontsluiting ofwel volledige ontsluiting. Hier krijg je gemiddeld 1 cm per uur
  • Uitdrijvingsfase: Wanneer je volledige ontsluiting hebt bereikt mag je gaan persen. Ook persen kan in verschillende houdingen bijvoorbeeld: liggend, op handen en knieën, op de baarkruk of in bad. Wij staan overal voor open, dus voel je vrij om de houding te kiezen die bij je past.
  • Nageboorte tijdperk: Nadat je kindje is geboren moet ook de placenta (moederkoek) geboren worden. Om dit moment na de bevalling zo spoedig mogelijk te laten verlopen geven we een injectie met een lichaamseigen hormoon: oxytocine. Dit bevordert de geboorte van de placenta en vermindert de hoeveelheid bloedverlies. Wanneer er gehecht moet worden zal dat na de geboorte van de placenta gebeuren. Na de geboorte van jullie kind is er tijd en ruimte om van jullie kind te genieten en indien gewenst aan de borst te leggen.

Heb je een vraag, wil je je zwangerschap aanmelden of heb je interesse in een e-consult?

Neem gerust contact met ons op: 045-5251291
of klik op een button:

AANMELDEN ZWANGERSCHAP
E-CONSULT