aanmelden zwangerschap
e-consult

BEVALLING

WANNEER BELLEN?

Wanneer kunt u ons het beste bellen?
  • Bij weeën die regelmatig om de 4 a 5 minuten komen, 1 minuut duren, gedurende minstens 2 uur lang.
  • Bij vruchtwaterverlies.
  • Bij ruim bloedverlies (d.w.z. binnen een kwartier een maandverband vol).
  • Bij ongerustheid of twijfel, bellen mag altijd!
  • En bij minder leven voelen.

Weeën
Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder, die tot doel hebben de baarmoedermond dunner te maken (verstrijken) en open te laten gaan (ontsluiten). Weeën kunnen ervaren worden als pijn in de onderbuik, rug of benen. Het is niet echt mogelijk om uit te leggen hoe een wee voelt, dit moet je zelf ervaren, Iedere vrouw beleeft weeën op haar eigen manier. Echte weeën mis je doorgaans niet. Ze verdwijnen niet als je rustig gaat liggen of een warme douche of kruik neemt. Bij een bevalling die goed doorzet komen de weeën uiteindelijk om de 2 à 3 minuten.

Vruchtwaterverlies
Als de vliezen breken is het belangrijk dat je kijkt naar de kleur van het vruchtwater. Dit moet helder zijn (lijkt op afgegoten rijstwater). Is het vruchtwater groen, geel of bruin, of twijfel je over de kleur van het vruchtwater, dan moet je ons meteen bellen, ook ‘s nachts. Het kindje kan dan gepoept hebben in het vruchtwater, geen reden voor paniek, maar wel een reden voor extra controles.
Als de vliezen ‘s nachts breken, en het vruchtwater is helder, en je hebt nog geen weeën, dan mag je rustig gaan slapen en ons in de ochtend bellen.

Als het hoofdje van je kindje nog niet is ingedaald, dan moet je bij het verlies van vruchtwater gaan liggen en contact met ons opnemen. Complicaties zijn vrij zeldzaam maar we nemen liever het zekere voor het onzekere. We komen dan langs om het hartje te luisteren en de ligging/indaling te controleren (indien van toepassing is dit uitdrukkelijk met je besproken op het spreekuur).

Bloedverlies
Het verliezen van de slijmprop is vaak een voorteken van de bevalling. Er kunnen echter meerdere dagen verstrijken tussen het verliezen van de slijmprop en de bevalling. Bij dit slijm bevinden zich vaak sliertjes bloed. Dit is normaal.
Indien je ruim bloedverlies hebt (d.w.z. een maandverband vol, zoals een ruime menstruatie), bel ons dan meteen.

Indien de bevalling zich aankondigt bel je de dienstdoende verloskundige via de dienstlijn: 06 – 51 23 72 54

Heb je een vraag, wil je je zwangerschap aanmelden of heb je interesse in een e-consult?

Neem gerust contact met ons op: 045-5251291
of klik op een button:

AANMELDEN ZWANGERSCHAP
E-CONSULT