BEVALLING

WANNEER BELLEN?

Wanneer kunt u ons het beste bellen?
  • Bij weeën die regelmatig om de 4 a 5 minuten komen, 1 minuut duren, gedurende minstens 2 uur lang.
  • Bij vruchtwaterverlies.
  • Bij ruim bloedverlies (d.w.z. binnen een kwartier een maandverband vol).
  • Bij ongerustheid of twijfel, bellen mag altijd!
  • En bij minder leven voelen.

Weeën
Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder, die tot doel hebben de baarmoedermond dunner te maken (verstrijken) en open te laten gaan (ontsluiten). Weeën kunnen ervaren worden als pijn in de onderbuik, rug of benen. Het is niet echt mogelijk om uit te leggen hoe een wee voelt, dit moet je zelf ervaren, Iedere vrouw beleeft weeën op haar eigen manier. Echte weeën mis je doorgaans niet. Ze verdwijnen niet als je rustig gaat liggen of een warme douche of kruik neemt. Bij een bevalling die goed doorzet komen de weeën uiteindelijk om de 2 à 3 minuten.

Vruchtwaterverlies
Als de vliezen breken is het belangrijk dat je kijkt naar de kleur van het vruchtwater. Dit moet helder zijn (lijkt op afgegoten rijstwater). Is het vruchtwater groen, geel of bruin, of twijfel je over de kleur van het vruchtwater, dan moet je ons meteen bellen, ook ‘s nachts. Het kindje kan dan gepoept hebben in het vruchtwater, geen reden voor paniek, maar wel een reden voor extra controles.
Als de vliezen ‘s nachts breken, en het vruchtwater is helder, en je hebt nog geen weeën, dan mag je rustig gaan slapen en ons ‘s ochtends tussen 8 en 9 uur bellen.

Als het hoofdje van je kindje nog niet is ingedaald, dan moet je bij het verlies van vruchtwater gaan liggen en contact met ons opnemen. Complicaties zijn vrij zeldzaam maar we nemen liever het zekere voor het onzekere. We komen dan langs om het hartje te luisteren en de ligging/indaling te controleren (indien van toepassing is dit uitdrukkelijk met je besproken op het spreekuur).

Bloedverlies
Het verliezen van de slijmprop is vaak een voorteken van de bevalling. Er kunnen echter meerdere dagen verstrijken tussen het verliezen van de slijmprop en de bevalling. Bij dit slijm bevinden zich vaak sliertjes bloed. Dit is normaal, hiervoor hoeft u ons niet te bellen!
Indien u ruim bloedverlies heeft (d.w.z. een maandverband vol), bel ons dan meteen.

Indien de bevalling zich aankondigt belt u de dienstdoende verloskundige via de spoed lijn: 06 – 51 23 72 54

Meer weten over de bevalling?

LAATSTE NIEUWTJES

Zwangerschapsverlof

november 14th, 2018|0 Comments

Julie verwacht haar tweede dochter en is met zwangerschapsverlof. Ze wordt vervangen door Mandy en Michele, beiden als waarneemsters bekend in de praktijk. Het team blijft met 4 verloskundigen sterk! In februari 2019 zal Julie [...]

Kinkhoestvaccinatie

februari 28th, 2018|0 Comments

Het RIVM informeert zwangeren over de mogelijkheid een kinkhoestvaccinatie te nemen in het laatste trimester. Voor meer informatie: RIVM kinkhoestvaccinatie voor zwangeren  

Mooie momenten zijn om vast te leggen

juli 7th, 2016|0 Comments

We hebben nieuwe kraambed cadeautjes voor onze lieve cliënten. Moment kaartjes om een foto te maken met je kleine wondertje! 🙂 Leuk om te delen!