aanmelden zwangerschap
e-consult

ZWANGERSCHAP

ONDERZOEK

Van counseling tot prenatale diagnostiek

Counseling

Tijdens de intake vragen we of je geïnformeerd wil worden over onderzoeken die in de zwangerschap verricht kunnen worden. We geven informatie over de screening op trisomie 21, trisomie 18 en trisomie 13 en informeren je over de ETSEO (13 weken echo) en TTSEO (20 weken echo). Als je hier alvast meer over wilt weten kijk dan op: prenatale screening.

NIPT

Sinds 1 april 2017 kun je als zwangere de bloedtest NIPT laten uitvoeren. Iedereen kan voor de NIPT kiezen als eerste screening test. Het onderzoek bestaat voor de vrouw uit de afname van ongeveer 3 buisjes bloed uit de arm. Er wordt bloed afgenomen om het DNA van de foetus te onderzoeken. In een laboratorium wordt het bloed getest op downsyndroom (trisomie 21), edwardssyndroom (trisomie 18) en patausyndroom (trisomie 13). De test geeft voor de zwangere geen risico op een miskraam. De NIPT geeft geen 100% zekerheid. Bij een afwijkende uitslag is daarom nog wel verder onderzoek nodig als de zwangere zekerheid wil of overweegt de zwangerschap af te breken. Bij een niet-afwijkende uitslag wordt een vervolgonderzoek niet geadviseerd: de kans is dan erg klein dat het kind toch een trisomie heeft. meerovernipt.nl.

Betalen van de NIPT kan alleen digitaal via de website www.niptbetalen.nl

ETSEO (13 weken echo)

Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om het Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (ETSEO) uit te laten voeren. Ook wel de 13 weken echo genoemd en kan uitgevoerd worden tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap.

De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen waarbij de echoscopist met een echo apparaat bekijkt of de baby lichamelijke afwijkingen heeft zoals naar schedel, hart, buik, armen, benen en wervelkolom.

Het doel van de 13 weken echo is om vroegtijdig ernstige lichamelijke afwijkingen te screenen. Niet alle afwijkingen kunnen gezien worden bij 13 weken, het geeft geen garantie voor een gezond kind.

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Deelnemen aan de wetenschappelijke studie en de 13 wekenecho kan vanaf 16 jaar.

Bij het intake gesprek zullen we dit onderzoek indien gewenst bespreken. Het onderzoek wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

TTSEO (20 weken echo)

Het SEO (structureel echoscopisch onderzoek) wordt ook wel 20 weken echo genoemd. Tussen 18-22 weken wordt jullie kindje uitgebreid gescreend op foetale afwijkingen. Deze echo kan dus plaatsvinden binnen ons eigen echocentrum. Organen en structuren worden uitgebreid bekeken, foetale bewegingen en de groei van het kind wordt beoordeeld alsook de placenta en de hoeveelheid vruchtwater.

Tijdens het onderzoek is men afhankelijk van de ligging van de baby, het kan zo zijn dat dit het onderzoek bemoeilijkt waardoor het op een ander moment herhaald moet worden. Niet alle afwijkingen kunnen op een echo gezien worden. Het geeft geen garantie op een gezond kind.

Tijdens de eerste afspraak bespreken we deze echo en verwijzen we u ook naar de PNS folder “20-wekenecho”.

Prenatale Diagnostiek

Prenatale diagnostiek wordt alleen op indicatie gedaan. Het bestaat uit een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Dit zijn ‘invasieve’ onderzoeken, wat wil zeggen dat ze een (klein) miskraam risico hebben. Ze geven een definitieve uitslag.

Redenen om prenatale diagnostiek te laten verrichten zijn een ongunstige uitslag van de NIPT, vermoedelijke afwijkingen geconstateerd tijdens het ETSEO of TTSEO, een eerder kind met een chromosoomafwijking of indien er in de familie aangeboren en/of erfelijke aandoeningen voorkomen.

We verwijzen voor verder onderzoek dan naar het centrum voor prenatale diagnostiek in de regio zuidoost Nederland. 

Heb je een vraag, wil je je zwangerschap aanmelden of heb je interesse in een e-consult?

Neem gerust contact met ons op: 045-5251291
of klik op een button:

AANMELDEN ZWANGERSCHAP
E-CONSULT