BEVALLING

HOUDINGEN

Je hoeft niet perse liggend op je rug te bevallen!

Wij hebben ook ervaring in het begeleiden van bevalling in alternatieve houdingen, namelijk de verticale houding op de baarkruk, in zijligging en de badbevalling.

Tijdens de eerste weeën hoef je meestal nog niet een bepaalde houding aan te nemen om de weeën op te vangen. Probeer dan zoveel mogelijk je normale gang te gaan, ga bijvoorbeeld nog wat strijken of als je al nachten niet geslapen hebt, probeer nog wat uit te rusten.

Pas als de weeën verergeren is het prettig om een houding te zoeken waarin je ze het beste op kunt vangen.

Geen enkele houding is pijnvrij, maar er is wel een houding die voor jou het minst vervelend is.

Bewezen is dat een verticale houding (lopen, staan, zitten) meehelpt om de ontsluiting beter te laten vorderen. Door de verticale houding drukt het hoofdje van de baby op de baarmoedermond, door deze druk wordt de baarmoedermond mechanisch open gedrukt en deze druk zorgt ervoor dat de hersenen meer oxytocine gaan produceren waardoor je betere weeën krijgt. Een goede houding en een rustige plek, dat is wat je zoekt. Voor iedere barende zal dit verschillend zijn.

Voorbeelden van verschillende houdingen kan je vinden in de folder: “Jouw bevalling welke houding past bij jou“.

Naast verschillende houdingen is er ook de mogelijkheid om in bad te bevallen. Warm water werkt ontspannend. Het helpt de pijn van de weeën beter te verdragen. Daardoor kun je beter ontspannen en verloopt de bevalling over het algemeen soepeler en minder stressvol. Bovendien is het voor de baby een prettigere overgang van het warme vruchtwater naar het warme badwater dan naar de ‘koude buitenlucht’.

Bij een thuisbevalling is het mogelijk een bevalbad te huren en in het geboorte centrum kunnen we een bevalbad laten opzetten.

Meer weten over de bevalling?

LAATSTE NIEUWTJES

Zwangerschapsverlof

november 14th, 2018|0 Comments

Julie verwacht haar tweede dochter en is met zwangerschapsverlof. Ze wordt vervangen door Mandy en Michele, beiden als waarneemsters bekend in de praktijk. Het team blijft met 4 verloskundigen sterk! In februari 2019 zal Julie [...]

Kinkhoestvaccinatie

februari 28th, 2018|0 Comments

Het RIVM informeert zwangeren over de mogelijkheid een kinkhoestvaccinatie te nemen in het laatste trimester. Voor meer informatie: RIVM kinkhoestvaccinatie voor zwangeren  

Mooie momenten zijn om vast te leggen

juli 7th, 2016|0 Comments

We hebben nieuwe kraambed cadeautjes voor onze lieve cliënten. Moment kaartjes om een foto te maken met je kleine wondertje! 🙂 Leuk om te delen!